İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARIN ARTIK BİR ANA OKULLARI VAR

İED – İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği 

İşitme engelli çocukların artık bir anaokulları var

İED (İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği) Başkanı Viki Özromano’nun  2 yıl önce JDC (Jewish American Distribution Committee) sponsorluğunda başlattıkları “0-6 Yaş İşitme Engelliler Eğitim Projesi” Göztepe Dosteller İşitme Engelliler Erken Çocukluk Eğitim Merkezi ile hayata geçmeye hazırlanıyor.

İED, 13 Kasım Cuma günü Bizim Tepe Ulus Lokalinde Amerika’dan gelen JDC’nin üst düzey yetkililerini ağırlamak ve sponsor oldukları işitme engelli çocuklara hizmet verecek olan okulun tamamlanmasını kutlamak amacıyla bir resepsiyon verdi.

Resepsiyona, Türk Musevi Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Amerika’nın İstanbul Başkonsolosu Sharon Wiener, İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Moshe Kamhi’nın yanı sıra anaokuluna destek veren Lions İşitmeyi koruma komite başkanları, Çamlık Lions Klübü üyeleri, Boğaziçi ve Marmara Üniversitesi bölüm başkanları, konu hakkında İsrail’de eğitim alan öğretmenler grubu, işitme cihazları firmaları ile işitme engelli çocukların aileleri çocuklarıyla katıldı.

Program, Viki Özromano’nun konuşması ile başladı. Özromano, İED’ye başkan olma serüvenini kısaca paylaştıktan sonra; “neden ben?” sorusuna yanıt aradı ve ulaştığı sonuçları aktarırken: “Farkında olmadığım bir misyonum olduğunu en sonunda anladım… İsrail’de yaşayan küçük yeğenlerimi ziyarete gitmeseydim, bir çok Avrupa ülkesinin örnek aldığı İsrail’deki 0-6 yaş işitme engelliler eğitim sistemini inceleme şansım olmayacaktı. Türk Musevi Cemaatinin bir bireyi olmasaydım, JDC Ortadoğu Sorumlusu Ami Bergman’la tanışamayacaktım.  Kendisine hayallerimi anlattığımda “Biz sana yardım edeceğiz” sözünü alamayacaktım. Ami Bergman ve ekibi hayallerimize inanmasalardı, JDC ve MASHAV’ın 2 yıldır devam eden desteğini alamayacaktık. Bu desteği alamasaydık, Türkiye’deki işitme engellilerin geleceğini değiştirecek projeleri gerçekleştiremeyecek ve şu anda açılışını yapacağımız, işitme engelliler pilot anaokulunu bitiremeyecektik” dedikten sonra söz konusu projeye destek veren JDC ve MASHAV yetkililerine; Türk Musevi Cemaati’ne, Ankara, Boğaziçi ve Marmara Üniversitelerine, Kız meslek liselerine, Lions Kulübü’ne, cihaz firmalarına; okul yöneticilerine ve öğretmenlerine, dernek üyelerine teşekkür etti.

Derneğin çalışmalarını aktaran barkovizyon devam ederken, işitme engelli Ceren Karayaka’nın canlı piyano resitali konukları heyecanlandırdı.

İşitme engelli bir çocuğu olan dernek üyesi Canan Yetişkin dokunaklı  konuşmasında: “(…)Çocuklarımıza düzenlediğimiz birçok faaliyetlerle, onların kendilerine güven duymalarını sağlayıp “EVET bu hayatta BİZ DE VARIZ” dedirtip, mutlu olmalarını sağlamanın yanı sıra yeni doğacak bebeklerimizin geleceği için de var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Günün akışında, JDC yetkisi ve Başkan Ovadya konuşma yaparak dernek faaliyetlerinden övgüyle söz ettiler.

 İl Özel İdare tarafından yenilenmiş bir köşkte 0-5 yaş işitme engelli çocuklar eğitim alacakları proje kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı, Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü, Marmara Üniversitesi Özel eğitim Fakültesi, Marmara Üniversitesi Odyoloji ana bilim dalı ve İşitme engelliler ve aileleri derneği işbirliği ile verilecek eğitim için İsrail Micha modeli uygulanacak.

Başkan Özromano; “Türkiye’de pilot okul olarak hizmet verecek anaokulun devamının gelmesini diliyoruz” dedi.

About the author