ENGEL TANIMAYAN GENÇLER, KONUŞAN ELLER PROJESİ İLE SU ALTINDA İŞARET DİLİ ÖĞRENİYORUZ
İşitme engelliler için hazırlanan “Konuşan Eller” sosyal sorumluluk projesine 18-30 yaş arasındaki tüm kamu personelleri ve üniversite öğrencileri başvurabilir. Şehirdışından gelenler için konaklama Prenses Otelde (Bostancı, İstanbul) olacak, dalışlar Turkuazoo’da (Bayrampaşa, İstanbul) yapılacaktır. Proje kapsamında konaklama, yemek, ulaşım masrafları GGD tarafından karşılanmaktadır.
Detaylı bilgiler için: https://www.ied.org.tr/forum/thread-428-post-629.html
Katılımcı Başvuru formunu indirmek için: https://www.ied.org.tr/dosyalar/konusaneller-bilgi-basvuru.doc
Başvuru formu gönderme adresi: senaysaray@gmail.com Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir
Proje facebook “fan” sayfası: https://www.facebook.com/isaretdiliogreniyorum
BİZLER KİMİZ?
GENÇ GÖNÜLLÜLER DERNEĞİ
Her şey 2004 yılında bir grup genç tarafından başlatıldı. İstanbul/Şişli İlçesi Ayazağa Mahallesi’nde yaşamakta olan gençler, Şişli’ye bağlı 28 mahallenin birinde yaşarken yine Şişli’ye bağlı Nişantaşı mahallesine Ayazağa’dan daha fazla değer verilmesinden rahatsız olmaları nedeniyle Genç Gönüllüler Derneği’nin kurulması kararlaştırıldı. Bir ilçenin içinde 28 mahalle ve bu mahallelerin arasındaki eşitsizlik gerekçesiyle “Fırsat Eşitliği” oluşturma vizyonuyla GGD çalışmalarına başladı.
2004 yılından bu yana onlarca aktivite gerçekleştiren GGD, vizyonunun gereği olarak sosyal dokunun gelişmesine yardımcı olmaya çalışmıştır. Sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınma projeleri geliştirerek çocukların, gençlerin ve toplumun genelinin aktif katılımıyla fırsat eşitliği çerçevesinde çalışmalar gerçekleştirilmiştir.
Çocuk Dostu İstanbul Projesi ile belediyelerin kentsel planlama süreçlerine çocukları dahil ederek herkesin düşünüldüğü bir kenti,
Okulumuza Tuvalet Kampanyası ile tuvaleti olmayan yada hijyen koşulları sağlanmamış bu sebeple çocukların hastalandığı okulların ihtiyaçlarının karşılanması,
Gönüllü Öğretmenlik Projesi ile maddi imkansızlıkları nedeniyle dershaneye gidemeyen ve hatta işitme engelli ailelerin çocuklarına yönelik eğitim programları,
Gerek büyükşehirlerde gerekse daha yerel bölgelerde insan hakları ve demokrasi eğitimleri gerçekleştirerek toplumun genelinin hakları konusunda eğitimlerinin sağlanması,
Alışkanlıklarını Terk Et! Projesi ile Türkiye genelindeki boşanma davalarının azaltılması, gençlerin bilinçli tüketiciler olarak geliştirilmesinin sağlanması,
Suça İtilen Çocuk ve Gençlerin Topluma Kazandırılması Projesi ile başta aileler olmak üzere toplum üzerinde bilinç edindirme çalışmaları,
Proje Geliştirme Atölyeleri ile başta gençler olmak üzere toplumda fırsat eşitliği oluşturulacak proje fikirlerinin uluslararası standartlarda yazımına katkıda bulunmak amacıyla eğitim programları,
Kariyer Planlama Projeleri ile Türkiye’nin 81 ilinde uluslararası alanda zirveler gerçekleştirerek dünyadaki iş hayatı, girişimcilik, devletlerin istihdam politikaları, iş hayatında başarılı olmanın püf noktaları gibi alanlarda çalışmalar gerçekleştirdi.
Genç Gönüllüler Derneği, 17 Avrupa ülkesindeki ortaklarıyla, bir çok merkezi otorite ve yerel kamu kurumuyla ortak çalışmakta, bir çok sivil toplum kuruluşuyla da yerel, ulusal ve uluslararası süreçleri takip etmektedir.
İŞİTME ENGELLİLER VE AİLELERİ DERNEĞİ (PROJE ORTAĞI)
İşitme engelli çocukları olan aileler tarafından, kendi yaşadıkları sorunları diğer ailelerin yaşamaması amacıyla 2004 yılında kurulmuştur.
“3 E” diye adlandırdığımız Erken Teşhis, Erken Cihazlanma ve Erken Eğitim üçlüsünü gerçekleştirebilmek için çalışmalar yapan İED çok kısa zamanda tüm Türkiye’ye hizmet vermeye başlamıştır.
“İşitme engellilere daha iyi bir gelecek” ilkesi altında çalışmalar yapan dernek, İşitme engellilerin sorunları, sağlık, eğitim ve sosyalleşmeleri için çalışmalar yaparken, “0–6 yaş işitme engelliler eğitiminde” diğer kurumlara öncülük etmiştir.
Türkiye’de ilk defa işaret dili ile açılan sınav kursları (üniversiteye hazırlık, İngilizce kursları vs.) ve farklı projeler ve sosyal aktivitelerle Türkiye’de birçok ilk’e imza atmıştır ve halen de atmaktadır.
SGK protez geri ödeme sorunlarından ÖTV muafiyeti sorununa, Türk sinema filmlerinde- DVD’lerinde Türkçe altyazıdan çağrı merkezleriyle iletişim sorununa kadar işitme engellilerin çeşitli alanlardaki pek sorununa dikkat çekmiş ve çözümler önermiştir. Ayrıca dernek işitme engellilerin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisine de taşımış ötv muafiyeti, Türkçe altyazı şartı, engelli memura yeşil pasaport gibi konularda yasa teklifleri sunulmasını sağlamıştır. Halen de sorunların çözümü için aktif ve yoğun olarak çalışmaya devam etmektedir.
Ailelere bilgilendirici seminerler düzenlemenin yanı sıra, “0-6 yaş” eğitiminin yaygınlaşması için, eğitimcilerin eğitimi amacıyla yurt içi ve yurt dışından gelen uzmanlarla konferans ve sempozyumlar düzenlemektedir.
Mart 2009’da işitme engelliler konusunda çalışan 22 uzmanı yurt dışında eğitime götürerek, eğitimcinin eğitimine destek olurken, MEB, SHÇEK, Marmara Üniversitesi ve İED’nin işbirliği ile çok farklı bir konsept uygulanacak Türkiye’nin ilk pilot işitme engelliler erken çocukluk eğitim merkezinin Kasım 2009’da Anadolu yakasında hizmete girmesini sağlamıştır.
Derneğin en büyük hedefi erken eğitim merkezlerinin çoğalmasıdır. Bu amaçla Avrupa yakasında’da ikinci bir merkez için büyük bir özveri ile çalışmakta ve yakında resmi açılış ile duyuruları paylaşılacaktır.
GELECEĞİN KAMU YÖNETİCİLERİNİN KULAĞINA SU KAÇIRILIYOR…
Çeşitli illerden gelecek olan ve kamuda çalışan müdür, doktor, hemşire, öğretmen, hakim, savcı, avukat, polis gibi katılımcılara Türkiye’de ilk defa sualtında işaret dili eğitimi verilerek işitme engelliler için “empati” yapmaları sağlanacak, bu sayede geleceğin “duyarlı” yöneticileri yetiştirilecek.
Genç Gönüllüler Derneği, T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’na yaptığı başvuru sonucunda destek almaya hak kazandı. GGD, İşitme Engellier ve Aileleri Derneği’nin (İED) desteklerini de alarak işitme engellilerin dünyası, işaret dili eğitimi, sulaltında işaret dili ile duygular aktarılacak, işitme engellilerin yaşadığı güçlüklere ilişkin simulasyonlar ve, “görevimiz tehlike” gibi özel programlarla kamu kurumlarında işitme engellilerin yaşadıkları sorunlar gizli kameralarla tespit edilecektir.
Türkiye’nin Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde 2 yıl içerisinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarında işaret dili tercümanı olması zorunluluğu gelmektedir. Bu sebeple önce Almanya’da bir fizibilite ziyareti gerçekleştirerek örnekleri Türkiye’ye getirilecek. Sonrasında İstanbul’da işaret diline ilişkin geniş çaplı bir buluşma düzenlenecektir.
Türkiye’de engellilerin önündeki engellilerin kaldırılması için tüm insanların bu sorunu yüreğinde hissetmesi gerekmektedir. “İşitme engelli vatandaşlarımızla empati yapmak, özellikle kamu kurumlarında çalışan genç avukatlar, emniyet mensupları, doktorlar, hemşireler, savcılar ve kaymakamların işitme engelli vatandaşlarımızla daha rahat iletişim kurmalarını sağlamak, engellilerin hizmete erişimini kolay kılmak ve böylelikle dezavantajlı gruba giren engelli bireylerin de istek ve ihtiyaçlarının daha doğru ve yerinde karşılanmasına katkıda bulunmak üzere atölye çalışmaları gerçekleştirilecektir. Dünyada ilk defa bir işaret dili eğitimi sınavı, sözlü iletişimin mümkün olmadığı su altında gerçekleştirilecektir.
Türkiye genelinden 50 kişinin katılacağı ve 7 gün sürecek olan program destekçilerini beklemektedir. Bu programa gönüllü koordinasyon üyesi, destekçi, sponsor, yada eğitim almak isteyen hedef kitlemizin içindeki meslek gruplarından biri olarak katılabilirsiniz. Proje ile ilgili afiş ekte olup ilgilerinizi bekler, şimdiden teşekkür ederiz.
Saygılarımızla
Genç Gönüllüler Derneği İletişim gonullugenclik@gmail.com
İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği İletişim ied@ied.org.tr |