İşitme Engelli Gençlerden Yerel Yönetimlere Mesaj

Geçtiğimiz günlerde İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Gençlik Komisyonu Başkanı arkadaşım Sevgili Onur Cantimur bir video paylaştı. Videoyu izlediğimde çok etkilendim. Bizler için sıradan ve kolay olan bir çok hizmete erişim İşitme Engelli bireyler için gayet sıkıntılı ve zor. Aslında tüm engelli bireyler için özellikle ülkemizde hizmet almak, kamu kurumları içerisinde işlem yapmak v.b. konular çok zor. Geçmiş yıllara göre gelişme kaydedilse de alınacak hala çok yol var. Sevgili Şafak Pavey’in TBMM çatısı altında yaşadığı zorlukları unutmadık. Düzenleme için geç olsa da bir adım atılması sevindirici.
Konumuza geri dönersek İşitme Engelli Gençlerin Kadıköy Belediyesi özelinde talepleri var. Aslında bu talepler tüm Yerel Yönetimlere. Aşağıda maddeler halinde talepleri sıralıyorum. Atılacak adımlar Yerel Yönetimler için küçük ancak İşitme Engelli Bireyler için çok büyük adımlar. Bende bu talepleri paylaşarak bir nebze destek olmak istedim. Videoyu da izlemenizi öneririm.

Bu arada İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği web sitesi: https://www.ied.org.tr inceleyip destek olabilirsiniz.

“AKLIMDAKİ KADIKÖY”

– Belediye bünyesinde işaret dili tercümanı bulundurulmalı. Noter, tapu gibi zorunlu işlemler için işitme engelli vatandaşlara yardımcı olmalı.

– Belediye danışma bankolarında “loop indüksiyon döngü sistemi” bulundurulmalı. Böylece cihazımızla karşımızdaki görevlinin konuşmalarını daha iyi anlayabiliriz.

– Belediye bina içlerinde işitme engelli vatandaş için “yönlendirme” levhaları mutlaka olmalı.

– İşitme engelli vatandaşlara yaklaşım konusunda periyodik olarak hizmetiçi eğitim verilmeli (Dudak okuduklarını akılda tutup yavaş ve net konuşmaları, işitme engelli söyleneni anlamadıklarında bir kağıda yazmaları vb.)

– Belediye içindeki spiker tarafından anlatılan hizmet bilgilendirme ekranlarında Türkçe altyazı olmalı.

– İşitme engelliler telefonla konuşamadığı için belediye web sitesinde skype, online chat bölümü ile acil ulaşıp danışabilmeli. E-postalar sürekli kontrol edilmeli

-Belediye işitme engelliler için ücretsiz işaret dili tercümanı bulunan üniversiteye hazırlık ve ehliyet kursları açmalı.

– Belediye işitme engelli çocuklar için kaynaştırmalı kreş açmalı.

-Belediye sosyal yardımlarda işitme engelli çocukların eğitim başarısı için FM sistemi bağışlamalı.

Teşekkür ederiz.

Onur Cantimur (Koklear implant kullanıcısı işitme engelli, İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Gençlik Komisyonu Başkanı )

Berke Böğürcü (İşitme engelli)

İşaret dili tercümanı: Kerem Erkan

Haber Kaynağı: http://webunya.com/isitme-engelli-genclerden-yerel-yonetimlere-mesaj

Veya

05.11.2013

About the author