İED Hakkında:

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (İED), 2004 yılında işitme kayıplı çocuğu olan aileler tarafından Bakırköy’de kurulmuş olan ve hak temelli çalışan yerel bir dernektir.

İED, bireyi engelli yapanın sakatlığı ve yeti yitimi değil, toplumsal bariyerler ve çevresel şartlar olduğunu savunur. İşitme kayıplı bireylerin BM Engelli Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmelerden ve T.C. Anayasası, 5378 sayılı Engelliler Kanunu gibi mevzuatlardan doğan haklarının uygulanması için çalışır, yasal ve idari başvuru yollarını kullanır.

İED Yönetim Kurulunda biyonik kulak kullananlar, işitme cihazı kullananlar, işaret dili kullananlar, gönüllüler, avukatlar vs. bulunmaktadır. İED, kurulduğu günden bu yana sayısız talep yazısı, imza kampanyası, lobi faaliyeti yapmış başta Cumhurbaşkanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, SGK İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, SGK Genel Sağlık Sigortası Birimi, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü,  gibi çeşitli bakanlık ve ilgili kurum ve kuruluşlara alandaki sorunları ve çözüm önerilerini paylaşmıştır. Bakanlıklar tarafından düzenlenen çalıştaylara temsilci gönderip katkıda bulunmuştur.

Ayrıca STK’lar tarafından oluşturulan gölge raporlara katkıda bulunmuş, bilateral implant kullanıcısı olan başkan yardımcımız Onur CANTİMUR Engelliler Konfederasyonu’nun daveti ile Türkiye’nin gündem olduğu 11-14 Mart 2019 tarihlerinde BM Cenevre ofisinde engelli hakları komitesi toplantısında derneğimizi temsilen lobi faaliyetleri yapmış ve alanla ilgili paylaştığımız sorunlar BM Nihai Gözlem Raporuna girmiştir.

Sorunların çözülmesi için tüm kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar ile birlikte çalışmaya ve işbirliğine her zaman açığız. Saygılarımızla.

Pelin ATİK,

Yönetim Kurulu Başkanı

Vizyonumuz:

İED’in uzun vadede görmek istediği değişim, karar alıcıların işitme engelliler ile ilgili kararlar almadan önce alandaki stö’lere danıştığı demokratik bir ortamın oluşturulmasıdır. Bunun için de işitme engelli bireylerin ve ailelerinin toplumsal düşünen, işitme engelli stö’lerinde aktif olan, eğitim, istihdam vs. hayatın her alanında “insan hakları var” bilinci ile hareket eden, kendini sürekli geliştiren, hak ihlallerinde hak arama mekanizmalarını ve idari başvuru yollarını kullanan aktif yurttaşlar olmasıdır.

Misyonumuz:

İED “Bizim İçin Bizsiz Asla” misyonu ile karar alıcıları etkileme odaklı çalışmaktadır. Bu amaçla;

  • Hak sahibi işitme engellilerin ve ailelerin yetiştirilmesi. Mevzuatlar konusunda kendini sürekli günceller. İşitme engelliler yardım öznesi değil hak sahibi bireylerdir bakış açısı ile danışmanlık hizmeti verir, hak arama mekanizmalarını kullanmaya teşvik eder. Kamu çıkarları için savunuculuk ve vaka savunuculuğu konusunda uzmanlaşmaya çalışır.
  • Hakların korunmasını ve uygulanmasını sağlamak. Sistematik hak ihlallerinde karar alıcıları daha hızlı ikna etmek için ağlar-platformlar oluşturur veya katılır, STÖ’lerin katıldığı eğitim ve toplantılara katılır.
  • Alanda deneyim paylaşımının teşvik edilmesi. Birlikte hareket etmenin gücünü bildiği için deneyimlerini alanda paylaşmaya önem verir. Bu amaçla bildiriler hazırlayıp imza toplar, yayınlar çıkarır, erişilebilir insan hakları eğitimleri verir, insan haklarıyla ilgili işaret dili videoları üretir, bilgilendirmeler yapar.

Onursal başkanımız Viki ÖZROMANO’nun kaleminden İED’in geçmişi:

TARİHÇE:

Her şey, 2003 yılında işitme engelli çocuğu için sosyal aktiviteler arayan Sema YALÇIN annemizin, o dönemde 118-T Lions federasyonu Beceri Kazandırma Komite Başkanı olan Viki ÖZROMANO’ya başvurmasıyla gerçekleşti.

Açılan kurslara katılım her geçen gün artıyordu daha 4 ay geçmeden veli (üye) sayısı 100’ü aştı. Hepsi çocukları için daha iyi bir yaşam arayışı içindeydi. İstanbul da işitme engelliler için kurulmuş birçok dernek vardı. Fakat bunlar daha çok, lokalleşmiş ve yetişkinlerin devam ettiği derneklerdi. Bu güne kadar işitme engelli çocukları olan ailelere yardımcı olacak, onlara yol gösterecek hiçbir kurum yoktu.
Kendi yaşadıkları sorunları başkaları da yaşamasın diyen 6 veli ile “Sessizliğin Sesi” olmak üzere 12 Nisan 2004’te Bakırköy’de sadece 9 m2’lik bir mekanda derneğimizi kurduk ve hemen işe koyulduk.

İşitme engellilerin en büyük sorunu eğitim olduğundan, okullarda paneller düzenleyerek. işitme engellilerin sorunlarını masaya yatırdık. Sorunlar ve Çözümleri raporları hazırladık ve bu raporları Milli Eğitim Eski Bakanımız Hüseyin Çelik’e sunduk. Önerdiğimiz birçok maddenin yürürlüğe konduğunu sevinerek izledik.

Sadece 9 metrekarelik bir mekanda hizmet vererek çeşitli seminerler, konferanslar, paneller düzenlemenin yanı sıra, aileleri bilinçlendirmeye, engelli haklarının öğrenilmesine, çocukların rehabilitasyona gönderilmesinde ve ihtiyacı olanlara işitme cihazı sağlanmasına yönelik çalışmalar yaptık.

“Acaba duyuyor mu?” Sloganımızla, yeni doğan işitme taraması’nın tüm hastanelerde uygulanmasının takipçisi olduk.

“3E” diye adlandırdığımız Erken teşhis, erken cihazlanma, erken eğitim uygulandığı taktirde işitme engelli çocukların konuşabileceğini ailelere ve çevremizdeki engelsizlere anlatmaya çalışıyoruz. Engelli olsun olmasın her çocuğun gizli kalmış bir yeteneği vardır.

“Neden olmasın” diyerek Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi piyano öğretmeni Linda Kaso ile başlattığımız piyano kurslarına devam eden piyanistimiz Ceren Karayaka, Nilay bale topluluğunda eğitim alarak, diğer engelsiz çocuklarla bale gösterilerinde yüksek performans gösteren Eda Tavacı imkanlar verilirse neler yapılabileceğinin en güzel örneğidir.
Derneğimizin kuruluşundan bu yana çocuklarımıza çeşitli sosyal aktiviteler sunduk. okuma-yazma kursları, satranç, mini golf, tenis, basket, yüzme, İngilizce, müzik, ritim gibi bir çok kurs düzenledik.

Türkiye de ilkler:

  • İl Milli Eğitim destekli İED&TİV işbirliği ile 0-6 yaş işitme engelliler eğitimi “Sessizliğe Kulak Ver” sempozyumu (2007)
  • 0-6 Yaş eğitim sistemleri yurtdışı inceleme gezileri (2008 – 2009)
    Eğitimcinin eğitimi “0 Yaşta Yakala, Sessizliği Noktala” sempozyumu (2009)
  • Dosteller işitme engelliler erken çocukluk eğitim merkezi (2009-2010)
  • Bakırköy Barış Manço kaynaştırma Kreşi (2012)
  • İşaret dili tercümanlı üniversiteye hazırlık kursları (2009 – 2015)
  • Ödünç Cihaz Bankası, “Kullanmadığınız İşitme Cihazınızla, Sessizliğin Sesi Olun” kampanyaları ile 1000 lerce çocuğumuzu cihazlandırdık.
    İşaret dili eğitimcisi yetiştirme programı Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ile (2015)
  • Bilinçlendirici “İşitme Bozukluğu Rehber Kitapçığı” bastırarak herkesin ücretsiz istifadesini gerçekleştirdik.
  • Üniversitelerde odyoloji bölümlerinin çoğalmasını sağladık.
    Yazılı sınav çeşitliliği (özel soru kitapçığı, görüntülü sınav sistemi) hayata geçirilmesini sağladık..2016)
  • Zeytinburnu belediyesi işbirliği ile “Atık pil kampanyası” düzenleyerek yeni cihaz alımını sağladık.
  • İED Gençlik Komisyonunu kurarak daha da güçlendik.(2010)
    Gençlerimizin sorunlarına eğildik.
  • Çağrı Merkezleriyle yaşanan iletişim sorunlarına çözüm önerileri sunduk.
  • “SGK Ben Nasıl Duyacağım” kampanyası ile cihaz ödemeleri ara farklarına değindik. Cihaz ödemelerinin artışını sağladık. (2010)
  • “ÖTV muafiyeti İşitme engellinin de hakkıdır” kampanyası (2012- halen devam etmektedir. 3 yasa teklifi sundurulmuştur)
  • Türk filmlerine Türkçe alt yazı kampanyası, Alt yazı duyarlılık ödül töreni düzenledik. (2011)
  • Türkiye de ilk alt yazılı Türk filmleri kütüphanesi kurduk.

Derneğimiz kurulalı 12 yıl olmasına rağmen bu zaman zarfında çok yol kat ettik. Kayıtlı Üye sayımız 700’ü aştı. Aileler artık eskisi kadar bilinçsiz değil. Yurdun her tarafından işitme engellilerin ve ailelerinin başvurabilecekleri bir telefon numaramız var: 0 538 224 40 83
Hedefimiz;
Teşhisi konmuş bebeklerimizin zaman kaybedilmeden cihazlanması ve gerekiyorsa implant uygulanması,
İhtiyaç duyulan durumlarda ikinci implantın yapılması, (başarıldı)
İşaret dili eğitimcilerinin ve tercümanlarının çoğaltılması,
İşitme engellilerin yaşıtları gibi kaliteli eğitim alabilmesi,
Eğitimleri için gerekli materyallerin (FM sistemi) devlet tarafından ödenmesi,
İşitme engelli gençlerimizin üniversite mezunu olabilmeleri,
Diğer ülkelerdeki gibi işitme engelli avukat, hakim, doktor olabilmeleri

Ümidimizi bir gün bile yitirmedik. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır.
Bazen tek ihtiyacımız bize uzanan bir el ve bizi anlayacak bir yürektir.

Viki ÖZROMANO

Onursal Başkan

Click here for English Version