Bianet.org’da çıkmış haberlerimiz:

SAVUNUCULUK VE KAMPANYA FAALİYETLERİMİZ

KAMU KURUMLARIYLA İŞBİRLİĞİ – DİYALOG VE LOBİ FAALİYETLERİMİZ:

İŞİTME ENGELLİ YETİŞKİNLERİN YILLARDIR CİMER ÜZERİNDEN TALEP ETTİĞİ HAKLARDAN BİRİ: ÖTV MUAFİYETİ

Yasa koyucular hastaneye vs. gidemeyen, toplu taşıma kullanamayan bazı fiziksel engelliler için ötv muafiyetli araç alma imkânı getirmişti. ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ’ni incelemek için tıklayınız. 

Daha sonra yıllardır uygulanan bu haktan 18 yaşın altındaki bireyler de “çözger” raporu ile faydalanabilmeleri sağlanmıştır.

“Engellilik oranı %90 veya üzerinde olan yetişkin engelliler ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu’nda (ÇÖZGER) “Özel Koşul Gereksinimi Vardır (ÖKGV)” ibaresi bulunan 18 yaş altı engelliler ÖTV istisnasından yararlanabilirler. Bununla birlikte engellilik oranı %90’ın altında olan engellilerden engelli sağlık kurulu raporunda “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir.” değerlendirmesi bulunanlardan, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj pedalı, fren pedalı, gaz pedalı ve/veya vites kolunda) tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olan engelliler ÖTV istisnasından yararlanabilirler.” (Kaynak: https://www.aile.gov.tr/sss/engelli-ve-yasli-hizmetleri-genel-mudurlugu/engelliler-icin-motorlu-tasit-aliminda-sunulan-hizmet-ve-muafiyetler/)

Çözger (Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu) uygulanmasının gerekçesi şudur: Özellikle 3 yaş altındaki bebek ve çocukların raporlamasında ciddi sorunlar vardı. Çocukların, erişkinler ile aynı standartlarda değerlendirilmesi, çocukların durumlarını ortaya koymada yeterli değildi. Engellilik değerlendirmesi, birçok bebeğin ve çocuğun 3 yaş altında raporlanmamasına yol açıyordu. Hatta teşhisi konulamamış bebek ve çocuklar, erken dönem özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri için raporlanamıyordu. Bu nedenle çocukların engellilik değerlendirmesi değil özel gereksinim değerlendirmesi üzerinde çalışıldı. 2013 yılından 2019 yılına dek çalışılan bir yönetmelik idi. ÇÖZGER ile WHO’nun genç ve çocuk ICF ölçekleri kullanılıyor. Dolayısıyla işitme engelli bir çocuk, 18 yaş altında ÇÖZGER için ÖKGV çıkarken, 18 yaş sonrası erişkin ICF ile %40-%60 arası çıkabiliyor.

Fakat düz vitesi işitmekte zorlanan, otomatik vitesli otomobil talep eden, otomatik vites fiyatları, vergiler sebebiyle erişemeyen işitme engelli bireyler ötv muafiyeti talep etmektedir.

BU AMAÇLA İED’İN TBMM’DEKİ TÜM MİLLETVEKİLLERİNE TAVSİYELERİ İLE İŞİTME ENGELLİLERİN ÖTV MUAFİYETİ İÇİN SUNULMUŞ YASA TEKLİFLERİNDEN ÖRNEKLER AŞAĞIDADIR. FAKAT TBMM’DE KABUL EDİLMEMİŞTİR:

30.01.2012 CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif HAMZAÇEBİ: http://www2.tbmm.gov.tr/d24/2/2-0352.pdf

http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasari_teklif_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=101055

14.01.2013 MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar DEMİREL: http://www2.tbmm.gov.tr/d24/2/2-1154.pdf

http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasari_teklif_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=118794

21.02.2013 MHP Samsun Milletvekili Cemalettin ŞİMŞEK: http://www2.tbmm.gov.tr/d24/2/2-1298.pdf

http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasari_teklif_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=121574

12.05.2014 HDP Bingöl Milletvekili İdris BALUKEN: http://www2.tbmm.gov.tr/d24/2/2-2179.pdf

http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasari_teklif_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=156232