Türkiye’de yaklaşık 3 milyon işitme ve konuşma engelli yaşamakta olup işitme ve konuşma engellilerin çoğu anadilleri olan işaret dilini kullanmaktadırlar. Dolayısıyla, işaret dili bilmeyen araştırmacılar, daha geniş kitleleri çalışmalarını dahil edebilme ve daha doğru bulgulara ulaşabilme yolunda büyük zorluklar yaşamaktadırlar.
Erişilebilirlik Komisyonu Başkanımız işitme engelli Onur CANTİMUR’un fikriyle ortaya çıkan bu işaret dili tercümanlı videolu anket, hem akademik camiada hem de işitme engelliler camiasında ilk ve tek erişilebilir anket olma özelliğini taşıyor. Kadın ve erkek olmak üzere ayrı ayrı hazırlanan anket linkleri e-posta yoluyla sadece işitme ve konuşma engellilere gönderiliyor.
İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ergül ASLAN başkanlığında hazırlanan “Üreme Sağlığı ve Cinsel Sağlık Anketi,” Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Tufan ADIGÜZEL başkanlığında tasarım (etkileşim ve erişilebilirlik), yazılım ve altyapı desteği, İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği danışmanlık desteği ve işaret dili tercümanı Kerem ERKAN’ın işaret dili çevirisi desteği ile işitme ve konuşma engelliler için erişilebilir hale getirildi. Anketin oluşturulma aşamasında da işitme engellilerle çalışan uzmanların ve doğrudan işitme ve konuşma engellilerin görüşleri alınarak sorular oluşturuldu. Anketin interaktif video formatında ve web tabanlı olması, erişilebilirliği artırmaktadır. Örneklem açısından ülkemizin her bölgesinden katılıma açık olduğu için verilerin temsil gücü yüksek olacaktır. Ankette ekrana önce anket sorusunu ve şıkları işaret diline çeviren bir işaret dili tercümanı çıkıyor. İşaret dili videosu bittikten sonra ekranda yanıt şıkları seçilerek veya çıkan kutucuklara yazı yazılarak anket sorusu cevaplanıyor.
Bu erişilebilir anketin Türkiye’de tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, üniversitelerimize ve araştırmacılarımıza örnek olmasını diliyoruz. Bu projeye destek vermek isteyen, işitme ve konuşma engelli üyelerine anketin internet linkini göndermek isteyen kişi ve kurumlarımız, aşağıdaki iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirler:
Saygılarımızla
İŞİTME ENGELLİLER VE AİLELERİ DERNEĞİ
Tel: 0538 224 40 83
E-posta: ied@ied.org.tr
Web: www.ied.org.tr
Adres: Zuhuratbaba Mahallesi Gençler Caddesi No:62 Daire:5 Bakırköy / İstanbul