Basın Açıklaması – Beyin Sapı İmplantı

40 çocuğumuz, sessizlik içinde beyin sapı implantı ameliyatı bekliyor!

Ülkemizde çok ileri derece işitme kayıplı doğan bir çocuğumuz için en etkin tedavi yolu cihazlandırmadır. Bu cihazlandırmalar arasında koklear implant (halk arasındaki adı biyonik kulak), kemik iletimli implant ve beyin sapı implantı gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Bir çocuğa koklear implant (biyonik kulak) uygulanabilmesi için hastanın iç kulağında salyangoz yapısı ve işitme sinirinin olması gereklidir.  Doğuştan iç kulak salyangoz yapısı veya işitme siniri gelişmemiş olması durumunda ise beyin sapı ameliyatı yapılmaktadır. Koklear implant ameliyatında sesi işitme sinirlerine ileten elektrotlar kulağın içinde bulunan salyangozun içine kıvrılarak yerleştirilmektedir. Beyin sapı ameliyatında ise elektrotlar beyindeki işitme çekirdekleri üzerine yerleştirilmektedir.  Bu ameliyatların ortak noktası dil gelişiminin kazanıldığı kritik yaş olan 4 yaşına kadar yapılması şart olmasıdır. Bu yaştan sonra akranları gibi işitip anlama ve ayırt etmesi, konuşması zorlaşmaktadır. Beyin sapı implantı gerek cihazlarının daha komplike olması gerekse hem KBB cerrahı hem de beyin cerrahının aynı anda girmesi ile çok zor bir operasyon olup ülkemizde sadece iki şehirde uygulanmaktadır. Cerrahlarımız ve hastanelerimizin başarıları dünyada örnek dahi gösterilmektedir.

Bu cihazlar tamamıyla ithal olup SGK, bu ameliyatları Sağlık Uygulama Tebliği’nin “3.3.36.D- Beyinsapı İmplantı” başlığında belirtilen kriterlere göre karşılamaktadır. Ancak cihazları ülkemize getiren tıbbi cihaz firmalarının döviz kurlarının yükselmesini sebep göstererek fiyat artırmaları nedeniyle  ameliyatlar durmuştur. SGK tarafından ödenen 38 bin tl olup, firmaların ilave ödeme istediği rakam ise 60-90  bin TL aralığındadır.

Beyin sapı implantı ameliyatlarının yapılmaması ülkemizin taraf olduğu BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi’nin 7, 20, ve 25. maddelerinin ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 26. maddesinin ihlali demektir. Boşa geçen her dakika çocuklarımızın aleyhine işlemekte olup Sağlık Bakanlığı’nın, SGK’nın ve tıbbi cihaz firmalarının bir an evvel anlaşmaları gerekmekte olup Devlet Malzeme Ofisi veya SGK üzerinden cihazlar temin edilmeli ve ameliyatlar yapılmaya devam edilmelidir.

Ülkemizde engellilerle ilgili odak kurum olan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü başta olmak üzere tüm yetkililerin ve karar alıcıların bu soruna eğilip ivedilikle çözmelerini talep ediyoruz.

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği

E-posta: ied@ied.org.tr

Whatsapp: 0538 224 40 83

www.ied.org.tr

About the author